"Cranio-Sacraal Therapie"...?

door Cranio-Sacraal Therapie

Wie? - Wat? - Hoe?


Het was de Amerikaan Dr Andrew T. Still M.D., die rond 1860 de basis van de osteopathie ontwikkelde.  Zijn leerling, de osteopaat W.G. Sutherland, ontwikkelde de eerste technieken om met het craniale ritme te werken.  Franklyn Sills ging hierop verder en ontwikkelde de biodynamische vorm van cranio-sacraal therapie.  In de jaren 1970 herontdekte John Upledger het werk van Sutherland en bouwde het uit tot een volledige behandelingsmethode, de Cranio-Sacraal Therapie (CST).


Cranio-sacraal therapie is een zachte manuele behandelingswijze die rechtstreeks invloed heeft op het centrale en autonome zenuwstelsel.  Cranio-sacraal therapie kent dus zijn oorsprong in de osteopathie, maar werkt op een heel eigen wijze.  De behandelaar gaat met de handen naar het lichaam voelend “luisteren”…


“Cranium” betekent schedel en het “sacrum” is het heiligbeen. Deze uitersten zijn verbonden door de wervelkolom met hierin het ruggenmerg en het centrale zenuwstelsel.  Het cranio-sacrale “systeem” is het geheel van hersenen, ruggenmerg, een dik vlies dat de hersenen en het ruggenmerg omhult (de dura mater), en het craniale (hersen-) vocht dat tussen de hersenen en het ruggenmerg enerzijds en het hersenvlies anderzijds stroomt.  Het hersenvocht circuleert vanaf het hoofd tot aan de stuit, door de hersenen en de wervelkolom.  Deze circulatiebeweging is door heel het lichaam voelbaar en wordt doorgegeven aan alle organen en weefsels.  Een verstoord ritme ontregelt de celopbouw (craniaal vocht bevat alle voedende bouwstenen voor onze cellen), verdedigingsmechanismen en het herstelvermogen van het lichaam. 


Daarnaast is alles in ons lichaam (schedel, ruggenmerg, organen, botten, spieren, bloedvaten en zenuwbanen) omgeven door bindweefsel, fascia.  Het geeft stevigheid en bescherming, maar zorgt ook voor beweeglijkheid.  Beperkingen in het fascia kunnen tot klachten leiden op veel plaatsen in het lichaam.  Door het fascia is immers alles in ons lichaam met elkaar verbonden!


Om ons goed en vrij van fysieke klachten te voelen, is het belangrijk dat het hersenvocht vrij kan doorstromen en dat alle schedelbotten, organen en vliezen vrij kunnen “bewegen”.  Naast fysieke oorzaken kunnen ook emotionele oorzaken een blokkering veroorzaken en de vrije beweging belemmeren.  Denken we b.v. aan een auto-ongeval en de problemen t.g.v. een whiplash, maar ook alledaagse boosheid of angst kunnen enorme spanning in ons lichaam veroorzaken. Wanneer dergelijke spanningen lang aanhouden heeft dit zijn weerslag op de beweeglijkheid in ons lichaam.  Blokkades voelt de behandelaar door veranderingen in het ritme van het craniale vocht en in de beweeglijkheid van  de vliezen.

Door het lichaamsritme door zachte aanraking ruimte te geven, wordt het lichaam uitgenodigd spanningen te lossen. Het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd en de aanwezige onevenwichten kunnen terug in balans komen.  Dit kan enkel vanuit een diepe rust en stilte, vergelijkbaar met het herstel dat ons lichaam doormaakt tijdens de nachtelijke slaap.


Of het nu over fysieke of mentale pijn gaat, oude of nieuwe letsels, ons fascia slaat het trauma op en houdt deze energie bij tot wij het uitnodigen ze weer vrij te laten.  Deze vastgehouden energie kan leiden tot chronische pijn.  Het vrijkomen kan gepaard gaan met het naar boven komen van oude herinneringen.  Door middel van de Somato Emotional Release (SER) techniek kan hier eventueel verder op ingegaan worden.  Dit alles in een veilige, geborgen omgeving.


Daniëlle Janssens - Cranio-Sacraal Therapie - (+32) 0476 67 39 39